Cemal Kaşıkçı ile ilgili cevapsız kalan sorular
Cemal Kaşıkçı, Orta Doğu'nun en etkili gazetecilerinden biriydi. Suudi gazeteci iki yıl önce bugün, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra Suudi Arabistan'dan gelen güvenlikçi, istihbaratçı ve adli tıp uzmanının da aralarında bulunduğu infaz timince hunharca katledildi. Kasten ve tasarlanarak gerçekleştirilen bu cinayette Kaşıkçı'nın cesedine ise ulaşılamadı. Peki, Cemal Kaşıkçı'nın cesedine ulaşılamaması neyi işaret ediyor? Kaşıkçı'nın infaz edilme anına ait olduğu iddia edilen ses kayıt dökümlerinde hangi ifadeler dikkat çekiyor?
Giriş Tarihi: 02.10.2019
17:29
Güncelleme Tarihi: 02.10.2020
17:10
VELİAHT PRENS SORUMLULUĞUNU KABUL ETTİ
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın, Amerikan PBS televizyon kanalının "Frontline" haber programının yapımcısı, gazeteci Martin Smith'e, Aralık 2018'de Riyad'da bir elektrikli otomobil yarışı sırasında konuştu.
Smith, "Ona Kaşıkçı cinayetindeki rolünü sorduğumda bana, 'Bu olay benim sorumluluğum altında oldu. Tüm sorumluluğu üstleniyorum çünkü benim sorumluluğum altına oldu' cevabını verdi" ifadelerini kullanıyor.
SELMAN’IN UÇAKLARINDAN BİRİNİ ALABİLİRLER MİYDİ?
Smith, "Sizin bilginiz olmadan nasıl böyle bir şey olabilir?" sorusunu Bin Selman'ın, "Suudi Arabistan'da 20 milyon insan yaşıyor. 3 milyon devlet çalışanı var" diyerek yanıtladığını anlatıyor.
Smith, Bin Selman'ın "Peki onlar sizin uçaklarınızdan birini alabilirler mi?" sorusuna da "İşlerimi takip eden görevliler, bakanlar var. Bu onların sorumluluğu. Onların bunu yapmaya yetkisi var" cevabını verdiğini aktarıyor.
BM HEYETİ SORUŞTURMA İÇİN TÜRKİYE'YE GELDİ
Cinayete ilişkin uluslararası soruşturma için Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, beraberinde İngiliz Avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira ile Ankara ve İstanbul'da 28 Ocak ile 3 Şubat tarihlerinde çeşitli görüşmeler yaparak cinayetle ilgili bilgi topladı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, Özel Raportör Callamard'ın gazeteci Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruşturma kapsamında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin yazılı açıklama yaptı.
‘DELİLLER CİNAYETE KURBAN GİTTİĞİNİ GÖSTERİYOR’
Açıklamada, Kaşıkçı soruşturmasından dolayı Türkiye'ye övgüde bulunulurken, Callamard'ın Suudi Arabistan'a yönelik dikkat çekici görüşlerine yer verildi.
Callamard, Kaşıkçı cinayetinin tüm hakların en temelini teşkil eden yaşam hakkının en ağır ihlali olduğuna vurgu yaptığı açıklamasında, "Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller, Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış cinayete kurban gittiğini gösteriyor" ifadesini kullandı.
RİYAD YÖNETİMİ SORUŞTURMAYI BALTALADI
Türkiye'nin uluslararası hukuk çizgisindeki etkili, kapsamlı, tarafsız ve şeffaf soruşturma çabasının Suudi Arabistan tarafından ciddi şekilde baltalandığına işaret eden Callamard, Suudi Arabistan'ın soruşturmayı yürüten Türk yetkililere olay yeri incelemesi için uluslararası standartlara göre yeterli zaman ve erişim izni vermediğinin altını çizdi.
Diplomatik misyonların dokunulmazlığının asla bir cinayete olanak tanıyamayacağına ve yaşam hakkını ihlal edemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, "Türk istihbarat teşkilatı tarafından elde edilen ürpertici ve ürkütücü ses kayıtları" da dâhil bazı hayati bilgilere Callamard ve ekibinin erişiminin sağlandığı vurgulandı. Kaşıkçı cinayetine ilişkin desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Callamard, ilgili makamlardan uluslararası soruşturma misyonuyla iş birliğine devam etmesini istedi.