Arama

Allah Teala'nın sevmediği kötü huylar

Müslüman kendisine bakıldığında güzeli ve güzel hasletleri hatırlatan kimsedir. Kötülük, çirkinlik gibi kavramlar Müslümanlığın zıddında bulunan mefhumlardır. Bir mümin evvela kendisine itimat edilen insan olduğundan iyi ahlak sahibi olma yolunda emin adımlarla yürür. Peki, kötü huylar nelerdir? Hucurat Suresi 12. ayeti çerçevesinde kötü zan, kusur araştırma ve gıybet ekseninde kötü huyları araştırdık.

Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönül, bunların hepsi ondan sorumludur.

İsra Suresi 36. Ayet

İsra Suresi 36. Ayet Tefsiri

On birinci ödev kişinin bilmediği bir şeyin peşine düşmemesi, bilgisiz hüküm vermemesidir. Âyette insanın bilmediği bir konuda söz söylemesi, hüküm vermesi, bilgisizce davranması, bilmediği tanımadığı kişiler hakkında ileri-geri konuşması, daha özel olarak yalancı şahitlik yapması, iftira atması, kısaca bilgi sahibi olmadan tahmine göre herhangi biri için maddî veya mânevî zarara yol açacak şekilde konuşması ve hareket etmesi yasaklanmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Her işittiğini söylemek, insana yalan olarak yeter."

(Müslim, "İman" 3)

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Kötü zanda bulunmaktan sakının. Çünkü zan, sözlerin en yalanıdır.

(Buhâri, "Edeb", 58, Müslim, "Birr", 9)

  • 4
  • 10
Kusur Araştırmak
Kusur Araştırmak

Kusur Araştırmak

◾ En çok bilinen kötü huyların ikincisi de insanların kusurlarını araştırmaktır. Müslümana düşen evvela kendi hata ve kusurlarına bakmaktır.

◾ Bilinmelidir ki kusursuz insan yoktur. Herkesin bir kusur ve hatası vardır. Ama bunun araştırılması ve ortaya çıkarılması kötü bir huyun tecellisidir.

"Müminler arasında ahlâksızlığın yaygınlaşmasını isteyenlere dünyada ve âhirette can yakıcı bir ceza vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz."

Nûr Suresi 19. Ayet

Nûr Suresi 19. Ayet

Toplum hayatını dinamitleyen, dostlukları bitiren, aile facialarına yol açan, cinayetlere sebep teşkil eden bu ahlâksızca davranışı engellemek ve müminleri eğitmek üzere söz konusu edilen meşhur iftira olayında büyük ders ve ibretler vardır. Bu âyetlerle iftira edenlere, iftiraya uğrayanlara, iftirayı duyanlara nasıl davranmaları gerektiği konusunda ders ve öğütler verilmiş, İslâm ahlâkının önemli ilkeleri bu vesile ile bir daha hatırlatılmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Müslümanların ayıplarını, gizli hallerini araştırmaya kalkışırsan onları ifsat etmiş, ya da nerede ise bozmuş olursun."

(Ebu Dâvud, "Edeb" 44)

◾ Bir müminin gizli olarak yaptığı bir hatayı ve kusuru ortaya çıkarmak, onu yaymak ve kişinin yüzüne vurmak insanın gizlediği şeyleri aleni olarak yapmasına da olanak verir.

◾ Böylece başkalarının da kendisini örnek alma ihtimalini göz önüne alırsak bu kötü huy toplumda kötülüğün yayılmasına da hizmet ederek iyiliği engeller.

  • 7
  • 10
Gıybet Etmek
Gıybet Etmek

Gıybet Etmek

◾ Kulların hayatında en çok yer kaplayan kötü huylardan, kusurlardan birisi de gıybettir. Gıybet, bir kimsenin arkasından duyunca hoşlanmayacağı ölçüde konuşmaktır.

◾ Bu kusurlu davranış, huy hem bireylerin ahlakını bozduğu gibi hem de toplumsal bütünleşmenin önüne geçer. Gıybetin olduğu bir ortamda huzur yoktur.

İSLAM GIYBET, İFTİRA VE YALAN KONUSUNDA BİZE NE SÖYLER?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN