Hayber'in fethi nasıl gerçekleşti? Hz. Peygamber nasıl zehirlendi?
Hayber, İslam tarihi için önemli bir yere sahipti. Yahudiler sayıca çok olmalarına güvenip Müslümanları savaşa zorladı. Hicretin 7. senesi Muharrem ayı sonlarında gerçekleşen gaza, on dört gün sürdü. Bu savaştan sonra Yahudilerin İslam düşmanlığı bertaraf edildi. Peki, Efendimizin fethin eliyle gerçekleşeceğini söylediği sahabe kimdi? Hz. Peygamber, Hayber Savaşı'ndan önce nasıl dua etti? Yahudiler, Peygamber Efendimizi nasıl zehirlemeye teşebbüs etti?
Giriş Tarihi: 07.07.2020
09:19
Güncelleme Tarihi: 07.07.2021
09:24
Peygamberimiz üzerine iki kat zırh gömlek giydi, başına miğfer geçirdi. Eline aldığı yay ve kalkanıyla. Zarib adındaki atına bindi. Etrafını saran sahabelerle beraber Nâim Kalesine doğru ilerledi. Hayber kaleleri birer birer düşürülerek fethedildi.
Hayber zaferinden sonra Yahudilerin kendi mallarında kalmak istemeleri üzerine Resulullah, hepsini sürgün etmedi. İstediği anda çıkarmak şartıyla, toprakları işleyip yıllık kazançlarının yarısını vermek üzere isteklerini kabul etti.
Peygamberimizi nasıl zehirlemek istediler?
Peygamber Efendimizin iyi niyetine rağmen, Yahudiler kin besleyip kötülük yapmaya devam ediyordu. Hayber fethedildikten sonra ashabıyla birlikte istirahata çekildi. Bu sırada Yahudiler hain bir plan hazırlayıp Peygamberimizi zehirlemeye karar verdiler. Yahudi Sellam bin Mişkem'in karısı Zeynep bir keçi kızartıp her tarafını zehre buladı. Peygamber Efendimizin, hayvanın kol ve kürek etini daha çok sevdiğini öğrendiği için özellikle keçinin o bölgelerine daha çok zehir serpti.
Sonrasında Yahudi kadın, "Ey Ebû'l-Kasım! Bunu sana hediye ediyorum." diyerek Peygamberimizin ve ashabının önüne koydu. Etten bi lokma aldıklarında Peygamberimiz "Ellerinizi çekiniz! Şu kürek, etin zehirlenmiş olduğunu bana haber veriyor." buyurdu. Sahabeler derhal eline çekse de Bişr bin Bera bir lokma yutmuştu. Zehir o kadar kuvvetliydi ki sahabe anında morarıp şehit oldu.
Yahudi kadın Peygamberimizin huzuruna getirilince suçunu itiraf etti. "Bunu neden yaptın?" sorusuna şu cevabı verdi:
"Eğer gerçekten bir peygambersen, sana haber verilecek; dolayısıyla zarar görmeyecektin. Eğer peygamber değil de bir hükümdarsan, kendimizi ve insanları senden kurtarmak için yaptım!" (Sîre, 3:352; Taberî, 3:95; İbn-I Kesîr, Sîre, 3:397)
Bazı rivayetlere göre Efendimizin kadını af ettiği bazı rivayetler ise şehit olan sahabenin varislerine verdiğini belirtir.
Nitekim Peygamber Efendimiz, vefatına yakın hastalandığında Hz. Aişe'ye şöyle demişti: "Ey Âişe! Hayber'de tatmış olduğum zehirli etin elemini devamlı hissedip durdum. Şu anda kalbimin damarının koptuğunu duymaktayım ." (Buhârî, Meğâzî, 83)
O'nun hastalanmasında Hayber'deki zehirlenme hadisesinin büyük etkisi vardı.
Bu hadisenin neticesinde Peygamberimiz (sav) Hayber'de dört şeyi yasakladı. Bunlar; esir alınan kadınlara dokunmak, ehlî merkeplerin etlerini yemek, yırtıcı, azı dişli hayvanların etini yemek, ganimet mallarının bölüştürülmeden satmak veya satın almaktı.