Arama

İtikaf ile ilgili hadisler

Ramazan'ın son on gününde dünya işleriyle ilgiyi kesip camide kalarak ibadetle uğraşmaya "itikaf" denir. Peygamber Efendimizin de son on günde itikafa girdiğine dair birçok hadis-i şerif mevcuttur. Peki Ramazan ayında Peygamberimiz Efendimizin yaptığı itikafın faziletleri, çeşitleri ve şartları nelerdir? İşte hadislerin ışığında manevi bir yolculuk olan itikaf...

  • 13
  • 14


İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Babam Ömer (radıyallahu anh) cahiliye devrinde iken geceleyi itikafa girmek üzere nezretmişti (adamıştı). -Hatta Mescid-i Haram'da bir gün itikaf yapmayı adamıştı diye de rivayet edilir- Durumu Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'den sordu. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) "Nezrini yerine getir" buyurdu."(Buhari, İtikaf 5, 15, 16)

  • 14
  • 14

Ebu Said (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Biz Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'le birlikte Ramazan'ın orta on gününde i'tikafa girdik, yirminci günün sabahı olunca eşyalarımızı (evlerimize) taşıdık. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) (bir hutbe irad etti ve) sonra şunu söyledi: "İtikafa girmiş olanlar, itikaf mahallerine dönsünler. Zira bu gece bana Kadir gecesinin hangi gece olduğu gösterilmişti, sonra unutturuldu. Siz, son onda ve tek gecelerde arayın. Ayrıca bu gece kendimi su ve çamur içinde secde eder gördüm."

Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) itikaf mahalline dönünce, o günün sonuna doğru hava bozdu. Mescid o sıralarda (üzeri dallarla örtülmüş) çardak şeklindeydi. Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam)'in burnu ve burun yumuşağı üzerinde su ve çamur bulaşığını gördüm. Bu gece 21. gece idi."

(Buhari, Fadlu Leylet'l-Kadr 2, 3, İtikaf 1, 9, 13; Müslim, Sıyam 213, (1167)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN