Arama

Kıyamet Suresi tefsiri

Kıyametin kopması, bu esnada meydana gelecek olan hadiseler, sekerat halindeki kimsenin hali, dirilme ve hesap, ahiretin varlığı üzerine delillerden müteşekkil olan Kıyamet Suresi, 40 ayet olup Mekki surelerdendir. Mushaf sıralamasında yetmiş beşinci sırada olan Kıyamet Suresi, kıyamet gününün dehşetini tasvir etmesi bakımından oldukça önemlidir.

  • 16
  • 18

Kıyâmet Suresi 26-30. Ayet Tefsiri

◼ Can boğaza gelip de hasta ölüme yüz tuttuğunda çevresindekiler, "Bunu ölümden kurtaracak bir şifacı yok mu?" diye sorarak son bir çarenin bulunup bulunmadığını araştırırlar. Bir yoruma göre de ölüm meleği, "Bunun ruhunu rahmet melekleri mi yoksa azap melekleri mi götürecektir?" diye sorarlar. Bu telâş arasında ölmek üzere olan kişi artık yakınlarından ve dünya hayatından ayrılma zamanının geldiğini anlar; ecel geldiğinde can çıkıp gider. "Bacaklar birbirine dolaşır" ifadesi, "Artık ölen kişinin dünyadan ilgisi kesilmiş, âhiret hayatına, ilâhî huzura yönelmiştir" şeklinde açıklanmıştır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 17
  • 18

Kıyâmet Suresi 31-40. Ayet

﴾31﴿ Vaktiyle o hakka inanmamış, namaz da kılmamıştı.

﴾32﴿ Aksine inkâr etmiş, haktan yüz çevirmişti.

﴾33﴿ Sonra da çalım sata sata yürüyüp yandaşlarına gitmişti.

﴾34﴿ (Ey insan!) Acı sonun yaklaştıkça yaklaşıyor!

﴾35﴿ Evet o sana yaklaştıkça yaklaşıyor!

﴾36﴿ İnsan, kendisinin başı boş bırakılacağını mı sanır?

﴾37﴿ O akıtılan meniden bir damlacık (sperm) değil miydi?

﴾38﴿ Sonra o, alaka (asılıp tutunan zigot) olmuş, derken Allah onu yaratıp şekillendirmiş;

﴾39﴿ Ondan iki eşi, erkek ve dişiyi yaratmıştır.

﴾40﴿ Peki bütün bunları yapan, ölüleri diriltemez mi?

  • 18
  • 18

Kıyâmet Suresi 31-40. Ayet Tefsiri

◼ Özellikle Allah'ın, kendi varlık ve birliği ile kıyamet ve âhiretin kesinliği hakkında bunca açıklamalar yapmasına, kanıtlar ortaya koymasına, ayrıca inkâr edenleri ne büyük azabın ve acıların beklediğini haber vermesine rağmen hâlâ gerçeği kabul etmemekte, Kur'an'ı ve peygamberi tasdik etmemekte direnen, Allah'a kulluğunu arzetmekten kaçınan inkârcı tutum eleştirilmekte, kurtarıcı ilâhî hakikatleri ısrarla reddeden bu nasipsizlerin daha da kabalaşan, küstahlaşan davranışlarından ibretlik örnekler verilmektedir. O inkârcı tip, vahyi onaylamaya, Allah'a kulluk etmeye yanaşmaz; hakkı, hak davetçisini inatla yalanlamaya kalkışır; ilgi gösterip kulağını ve zihnini söylenenlere açacağı, insafla değerlendireceği yerde, kör bir taassupla gerçeğe sırtını döner, kulağını tıkar, kalbini kilitler.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN