Arama

Kurban ibadeti hakkında en çok merak edilen 50 soru

Yakın olmak, yakınlık kurmak gibi manalara tekabül eden kurban, müslümanların Hak Teala'ya yakınlaşabilmek maksadı ile her sene gerçekleştirdikleri bir ibadettir. Bir rahmet ve mağfiret vesilesi olması amacıyla müminler tarafından bazı hayvanların kurban edilmesi Hz. İbrahim Efendimiz'den bizlere kalan güzel bir hatıradır. 2022 Kurban Bayramı'nın arife gününü idrak ettiğimiz şu saatlerde sizler için kurban ibadetine dair bilinmesi gereken her şeyi maddeler ve soru-cevap halinde bir araya getirdik.

  • 54
  • 108

◾ Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere yedirebileceği gibi, kendisi ve zenginler de yiyebilir. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması gerekir (Bilmen, İlmihal, s. 395).

Osmanlı'daki Kurban bayramları hakkında ilginç bilgiler

  • 55
  • 108

🔵 Kişiler bir araya gelerek Hz. Peygamber adına kurban kesebilirler mi?

◾ Dinimizde böyle bir uygulama yoktur. Bunun, yapılması gereken bir ibadet gibi görülmesi caiz değildir. Çünkü Allah ve Resûlü'nden nakledilmeyen bir uygulamayı ibadet gibi telakki etmek ve ona dinîlik vasfı vermek bid'attır. Her bid'at da Hz. Peygamberin (s.a.s.) nitelemesiyle dalalettir (Müslim, Cumua, 43; Ebû Dâvûd, Sünnet, 6; Tirmizî, İlim, 16).

Balkan Harbi zamanında Kurban Bayramı

  • 56
  • 108

◾ Hz. Ali'den rivayet edilen "Resûlullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum." (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 2; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, II, 420, 423) şeklindeki haber, bu uygulamaya delil olamaz. Çünkü Hz. Ali, kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin (s.a.s.) kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez.

Kurban ile ilgili ayet ve hadisler

  • 57
  • 108

🔵 Hz. Peygamber (s.a.s.) bizzat kurban kesmiş midir?

◾ Kurban ibadeti hicrî ikinci yılda meşru kılınmıştır. Hz. Peygamberin (s.a.s.) de bu yıldan itibaren vefat edinceye kadar her yıl kurban kestiği bilinmektedir (Tirmizî, Edâhî, 11; bkz. Buhârî, Hac, 117, 119; Müslim, Edâhî, 3).

Terimler ışığında kurban

  • 58
  • 108

◾ Hz. Peygamber (s.a.s.), Veda Haccı'nda yüz deve kurban etmiştir. Hz. Ali, "Peygamber (s.a.s.) yüz deve kurban etti. Etlerini dağıtmamı emretti, ben de dağıttım." (Buhârî, Hac, 122) demiştir. Hz. Enes'ten (r.a.) Hz. Peygamberin (s.a.s.) siyah-beyaz benekli iki koçu besmele ve tekbir ile bizzat kestiği rivayet edilmektedir (Buhârî, Edâhî, 9).

Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in büyük imtihanı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN