Arama

Sevban bin Bücdüd kimdir? Sevban bin Bücdüd hayatı…

Sevban bin Bücdüd, kabilesine yapılan bir baskında esir alındıktan sonra köle olarak satılmış; Peygamber Efendimiz tarafından azat edilmiş, isterse ailesine dönebileceği söylenmesine rağmen Resul-i Ekrem'in yanında kalmayı tercih etmişti. Hayatını Peygamberimizin hizmetine adamış, kendisine sevgi ve hürmette titiz davranmış ve bu konudaki saygısızlıklara karşı hassas davranmıştı. Sevban, Peygamberimizden ayrı kalma düşüncesi ile kahrolmuş, Nisa suresinden ayetler ile müjdelenmişti. Peki, Sevban bin Bücdüd kimdir? Sevban bin Bücdüd hayatı…

  • 14
  • 22

📌Sevban daha sonraki hayatında zühde yönelmiş ve kimseden bir şey beklememiştir. Hz. Âişe onun zühd hayatını insanlara örnek olarak gösterirdi.

Allah'ın yasakladığı davranışlar hakkında 40 hadis

  • 15
  • 22
PEYGAMBERİMİZDEN AYRI KALMA DÜŞÜNCESİ ONU KAHREDİYORDU
PEYGAMBERİMİZDEN AYRI KALMA DÜŞÜNCESİ ONU KAHREDİYORDU

📌Sevban, bir gün Efendimizin huzurunda derin düşüncelere dalmıştı. Onun bu melül bakışlarını gören Peygamberimiz "Ya Sevban! Nedir bu halin? Bir yerin mi ağrıyor, bir hastalığa mı yakalandın?" diye sormuş, o da: "Anam babam sana feda olsun Ya Resûlallah! Hiçbir yerim ağrımıyor. Bir hastalığa da tutulmadım. Lakin senden ayrı kalmaya dayanamıyorum. Dünyada huzurunuza gelerek hüznümü teskin ediyorum. Ama ahireti düşünüyorum. Siz Makam-ı Mahmud sahibisiniz. Nebiler makamında bulunacaksınız. Biz ise halk arasında olacağız. Cennete girsem dahi sizin mertebenizde olamayacağım. Sohbetinizde bulunamayacağım. Eğer giremezsem, sizi görmekten ebediyyen mahrum kalacağım. O zaman benim halim ne olacak? İşte bu düşünceler, endişeler ve sizden ayrı kalmanın korkusu beni bu hale düşürdü" diye cevap verdi.

  • 16
  • 22
SEVBAN VE EMSALLERİNİ MÜJDELEYEN AYET
SEVBAN VE EMSALLERİNİ MÜJDELEYEN AYET

Resul-i Ekrem, Sevban'ın bu söylediklerine bir müddet cevap vermemiş, sükût edip kendi halince kalmıştı. Bir süre sonra Allah Teâlâ, Sevban ve emsali ehl-i imanı şu ayetler ile müjdelemişti:

"Allah'a ve Peygamberine itaat edenler, işte bunlar, Allah'ın kendilerine nimet verdiği Peygamberlerle, sıddîklarla, şehitlerle ve iyi kimselerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaş! İşte itaatkârlara yapılan bu ihsan Allah Teâlâ'dandır. Her şeyi bilici olarak Allah kâfidir."

(Nisa, 69-70)

Nisa Suresi 69. ayeti dinlemek için tıklayın

  • 17
  • 22
EFENDİMİZİN ÖLÜMÜNDEN SONRA MEDİNE’DE KALAMADI
EFENDİMİZİN ÖLÜMÜNDEN SONRA MEDİNE’DE KALAMADI

📌Sevban bin Bücdud, Peygamber Efendimizin vefatından sonra Medine'de kalamadı. Suriye, Filistin ve Mısır'ın fethinde bulundu. Hayatının ilerleyen dönemlerinde önce Remle'ye, daha sonra Mısır'a, en sonunda Humus'a yerleşti. 674 yılında bu şehirde vefat etti.

  • 18
  • 22
PEYGAMBERİMİZDEN 128 HADİS NAKLETMİŞTİ
PEYGAMBERİMİZDEN 128 HADİS NAKLETMİŞTİ

📌Sevban siyasî ve idarî işlerden uzak durur, fakat yeri geldiğinde idarecileri uyarmaktan çekinmezdi. Daha çok ilimle meşgul olmuş, Hz. Peygamber'den 127 veya 128 hadis nakletmişti. Hadislerinin bir kısmı Kütüb-i Sitte'de ve Ahmed bin Hanbel'in el-Müsned'inde yer almıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN