Arama

Kültür sanatta 2018 nasıl geçti?

Türkiye'de 2018, Türk sinemasının şaha kalktığı, yurt dışına kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara geri döndürüldüğü, arkeolojik açıdan önemli başarılara imza atıldığı bir yıl olarak tarihe geçti.

  • 16
  • 26
Edebiyatçılara "ilk eser" desteği
Edebiyatçılara ilk eser desteği

Bakanlık, yeni ve özgün edebiyat eserlerinin üretilmesi, yeni yazarların desteklenmesi amacıyla başlatılan "ilk eser desteği" uygulaması için başvuruları 1 Ağustos'tan itibaren almaya başladı.

  • 17
  • 26
13 yılda 2 bin 696 eser
13 yılda 2 bin 696 eser

Türk edebiyatının yurt dışında tanıtımına katkı sağlamak amacıyla başlatılan TEDA Projesi kapsamında, 13 yılda 2 bin 696 eserin dünyaya açılması sağlandı, ISBN verilen çocuk ve gençlik kitabı sayısı da son 6 yılda artarak 35 bin 887'ye ulaştı.

  • 18
  • 26
"Okuryazarlık Seferberliği"ne halk kütüphaneleri de katılacak
Okuryazarlık Seferberliğine halk kütüphaneleri de katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan, özellikle okuma yazma bilmeyen yaşlıların büyük ilgi gösterdiği Okuryazarlık Seferberliği'ne Türkiye genelindeki bin 150 halk kütüphanesi üzerinden de destek verilmesi kararı alındı.

Bakanlık, İstanbul'un tarihi, sosyal ve kültürel birikiminin tüm yönleriyle ele alınacağı İstanbul Kültür Çalıştayı'nı da 11-12 Mayıs'ta düzenledi. Çalıştay sonrasında İstanbul'daki Tarihi Yarımada'nın korunması amacıyla alandaki kültür varlıklarının durumunun net bir şekilde ortaya konulacağı envanter çalışması başlatıldı. Bu çalışma doğrultusunda Tarihi Yarımada'nın koruma amaçlı imar planları da yeniden ele alınacak.

  • 19
  • 26
"Göbeklitepe" ve "Dede Korkut" UNESCO listelerinde
Göbeklitepe ve Dede Korkut UNESCO listelerinde

UNESCO nezdinde de bu yıl sevindirici gelişmeler yaşandı. Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde, halk arasında "Kral Kızı" olarak bilinen, "Basilica Therma" adlı tarihi Roma hamamının, 1 Haziran'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığı bildirildi.

  • 20
  • 26
Ünlü Türk Destanı "Dede Korkut''
Ünlü Türk Destanı Dede Korkut’’

Şanlıurfa'da 12 bin yıllık geçmişiyle "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe, 1 Temmuz'da yapılan açıklamayla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Böylelikle Türkiye'nin listedeki tescilli alanlarının sayısı 18'e yükseldi. Türk Destanı "Dede Korkut" ise 28 Kasım'da UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edildi.

Bakanlığın başvurusuyla Anadolu kültürünün önemli simgelerinden olan "Nazar Boncuğu" da sosyal medyanın vazgeçilmez unsurlarından emojilerin arasına dahil edildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN