Arama

Psikoloji sözlüğü

Psikoloji, insanın zihinsel süreçleri, duygu ve düşüncelerinin davranışlarına yansıyışı ile bunların birbiriyle ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır. Günümüz dünyasında, insanları anlama ya da bunun için hiç değilse çaba gösterme derdi olan pekçok kişinin ilgili olduğu bir alandır. Bu alanı daha yakından tanımak için alana özgü kavramların anlamlarını bilmek oldukça önemlidir. Bundan dolayı psikolojiye ilgisi olan okurlarımız için bir psikoloji sözlüğü hazırladık.

  • 16
  • 20

MANİ

🔹 Hiperaktivite, aşırı sevinç, coşku ve konuşkanlık hali, uçuk duygular ve bağlantısız düşünceler ile ifade edilen duygu durumudur. Bipolar bozukluk vb. ruh sağlığı bozukluklarında görülür.

🔹 Manik dönemde kişiler, uyku problemleri, huzursuzluk ve dürtüsel davranış gibi sıkıntılar yaşayabilirler. Bu dönemde büyük risk alma ve yanlış karar verme eğilimleri fazladır. Bu durum sosyal ilişkileri ve iş hayatlarında sorunlar yaşamalarına neden olabilir.

  • 17
  • 20

TRAVMA

🔹 Kişinin günlük rutinini bozan, ani şekilde gerçekleşen, dehşet, kaygı, panik yaratan ve insanın anlamlandırma süreçlerini bozan olaylara travma denir.

🔹 Travma olgusu içinde hem tek seferlik olayları (kazalar, doğal afetler, ameliyatlar, ölümler vb.) hem de tekrarlayabilen olayları (çocuk ihmalleri, savaşlar, şiddet içeren ilişkiler vb.) bulundurur.

Çağın Hastalığı

  • 18
  • 20

ANKSİYETE

🔹 Yakınlaşmakta olduğu algılanan bir stres veya tehdit faktörüne karşı hissedilen duygudur. Anksiyete (kaygı) yaşandığı sırada bedende terleme, gerginlik ve kan basıncı artışına bağlı kalp çarpıntısı gibi fiziksel tepkiler gözlenir.

🔹 Anksiyete öfke, sevinç ve korku gibi duygulardan biridir ve bu duyguyu hissetmek gayet normaldir. Yaşamımızı sürdürebilmek ve sorunlarımızı çözebilmek için kaygı gereklidir. Fakat kaygı kontrol edilemeyen boyutlara gelip birey için bir rahatsızlık niteliğine büründüğünde psikolojik bir sorun olarak kabul edilir.

  • 19
  • 20

REGRESYON

🔹 Psikolojik gerileme demektir. Travmaya maruz kalmış bireylerde görülen, bireyin geçmiş gelişim aşamalarına geri dönerek yaşadıkları stres, kaygı ve çatışmaya tepki olarak daha genç yaşlardaki davranışlarını sergilemeye başladığı bir savunma mekanizmasıdır.

🔹 Çalıştığı kurumda işi ile ilgili zorlu bir durumla karşılaşan bir yetişkinin bu streste başa çıkabilmek için parmak emmeye ya da bebek gibi konuşmaya başlaması regresyona örnektir.

Zihnimizin bize oynadığı oyun: Varsayımlarımız

  • 20
  • 20

NEVROZ

🔹 Nevroz sürekli sıkıntı içeren, sanrı ya da halüsinasyon içermeyen işlevsel bir psikolojik rahatsızlıktır. Nevrotik kişilerin gerçeklik algısında bozulmalar olmaz.

🔹 Nevroz kaygı, farklı korkular, saplantılı düşünceler, depresyon vb. içsel çatışmalara sebep olan psikolojik sorunları kapsar. Nevrotik kişiler, duygularını normal kişilere göre daha fazla yaşarlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN