Aliya İzzetbegoviç'in hatıralarından alıntılar
Etrafı zulümle çevrili bir coğrafyada çabaları ile Müslümanlara ferah bir ortam oluşturmak ve İslam'ı savunmak adına sayısız fedakarlıklarda bulunan Aliya İzzetbegoviç, "Bilge Kral" olarak anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın bitişi ile başlayan Müslüman karşıtlığını fark eden ve Batı'nın o soğuk maskesini indirmek için yaşamı boyunca mücadele veren Aliya, aynı zamanda eserleri ile canlı bir tarihi kaynak hüviyetindedir.
Giriş Tarihi: 09.03.2022
19:33
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024
09:27
"Biz Boşnaklar, kendimizi bir yol ayrımında bulduk: Bir yol eksilmiş Yugoslavya'ya gidiyordu ki bu, Milosevic-Karadzic ikilisinin yönettiği, Sırbistan ve Karadağ'la bir federatif devlet demekti. Diğer yol da bağımsızlıktı. Üçüncü bir yol yoktu. Savaştan ve ölümden kaçınılamazdı; çünkü biz zayıftık ve saldırgan da müzakere etmezdi. Köle olmayı, Avrupa'nın zencileri olmayı seçebilirdik."
Aliya İzzetbegoviç
Erol Güngör'ün Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak kitabından tespitler
Doğuştan gelen hak var mı?
"İnsanların devredilemez haklarla doğduğuna, herhangi bir otoritenin insanları bu haklardan mahrum bırakma hakkının olmadığına inanıyorum. Çoğunluğun sınırsız gücüne ise inanmıyorum, çünkü çoğunluk despotizminin başka despotizmlerden farkı yoktur."
Aliya İzzetbegoviç
Mithat Cemal Kuntay'ın "Üç İstanbul"u
"İçinde yaşadığımız dünya mükemmel değildir, ama bugünkünden daha iyi olabilir. Bu da şimdilerde büyüyen ve gelmekte olan nesillere bağlıdır. Bir sonraki nesil kendinden bir önceki nesilden daha iyi olmalıdır."
Aliya İzzetbegoviç
Cahit Zarifoğlu'nun tarihe ışık tutan mektupları
"Hapishanede altı yıl geçirdiniz mi, ondan sonra başınıza gelen her şey size harika görünür. Benim için de öyleydi. Okudum, seyahat ettim, yürüdüm ve çocuklarımın özeni ve dikkati ile sarılıp sarmalandım. Bunların yanında önemli olan bir başka husus da, tam bir zihinsel sükûnet hissetmemdi."
Aliya İzzetbegoviç
Kubbeyi yere koymayan mimar: Turgut Cansever