Arama

Arşiv fotoğraflarıyla Osmanlı döneminde öğrenciler

Osmanlı döneminde ilim ve eğitim oldukça önemliydi. Medreselerde okula başlayan öğrenciler çeşitli kademelerde eğitimlerine devam ederdi. Osmanlı'da çocuk herhangi bir mevsimde okula başlardı. Ancak üç aylar, kandil geceleri gibi kutlu sayılan bir zaman ya da Pazar veya Perşembe günlerinden biri tercih edilirdi. Bu talebeler özel törenlerle okula başlardı. Öyle ki bazı mekteplerde talebelere aylık ücret ödenirdi. Tarihi arşivden fotoğraflarla Osmanlı dönemindeki öğrencileri sizlerle buluşturuyoruz.

  • 16
  • 25

*Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) öğrencilerinden biri

En erken 9, en geç 12 yaşındaki çocuklar kabul edilecekti. Mektepte Türkçe, Fransız dili ve edebiyatı, ahlâk ve âdâb, Latince, Grekçe, Osmanlı tarihi, genel tarih, Osmanlı coğrafyası, genel coğrafya, matematik, kozmografya, mekanik, fizik, kimya, tabiat bilgisi, hukuk, mülkî idare, hitabet ve edebiyat, hat ve resim, muhasebe, defter tutma gibi dersler okutulacaktı.

  • 17
  • 25

*Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultani) öğrencilerinden Mustafa

Cumhuriyet döneminde Galatasaray Lisesi'ne dönüşen okulun eğitiminde Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile bazı değişikliklere gidildi. Eğitim süresi beş yıldan altı yıla çıkarıldı.

Başta futbol olmak üzere tiyatro, folklor vb. faaliyetler bu okul kanalıyla Türkiye'ye girdi.

Mekteb-i Sultani ile ilgili haberimize ulaşmak için tıklayın.

  • 18
  • 25

Sultan II. Mahmud, 14 Mart 1827 yılında Avrupaî usulde ilk tıp fakültesi olan Mekteb-i Tıbbiye'yi kurdu. Kuruluşu, her sene Türkiye'de tıp bayramı olarak kutlanır.

Sultan II. Abdülhamid zamanında Mekteb-i Tıbbiye, dünyanın en ileri tıp fakültelerinden biri haline geldi.

  • 19
  • 25

Mekteb-i Tıbbiye'de her talebeye bir mikroskop düşüyordu. Mektebi gezen yabancı seyyah, diplomat ve ilim adamları hayranlıklarını ifade etmekten kendilerini alamamıştı.

Mektebin üç yılı lise ve dört yılı da fakülte seviyesinde idi. Hakkında anlatılan fıkralarla meşhur Rum asıllı tabip Marko Paşa, Mekteb-i Tıbbiye müdürlerindendi.

  • 20
  • 25

*Hocaları eşliğinde bir öğrenci grubunun Ayasofya Cami ziyareti

Talebelerin her ihtiyacı mektep tarafından karşılanır; sivil talebeler askerlikten muaf tutulurdu. Fransızca, Arapça, Farsça ve dinî ilimler de, okutulan dersler arasındaydı.

Her öğrenciye 20 kuruş aylık ve tayinat veriliyordu. 36'şar kuruş aylıklı yirmi kişilik ikinci sınıfta tıp bilgileri yanında İtalyanca da öğretilecek ve bu dilde yazılmış tıbbî eserler Türkçeye çevrilecekti.

Mekteb-i Tıbbiye Şahane'nin ilk kez ortaya çıkan fotoğrafları için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN