Arama

Devlet yönetme sanatını kaleme alan siyasetnameler

Siyasetnameler, devlet yönetimini, devlet işlerinin nasıl yürütülmesi gerektiğini ve yöneticilerin topluma karşı sorumluluklarını ele alan eserlerdir. Kur'an-ı Kerim ve hadislerde vurgulanan devlet yönetimine dair temel ilkeler, Peygamberimiz ve Hulefa-yi Raşidin devri başta olmak üzere çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen uygulamalar, siyasi ve idari mektuplar, sözlü rivayetler bu eserlerin başlıca kaynaklarıdır. Bir hükümdara yönetim konusundaki tavsiyeleri içeren bu eserler, devlet idaresinde siyaset sanatının ve ahlakının önemini vurgulamıştır. Devlet yönetme sanatını kaleme alan siyasetnamelerin tarihini derledik.

  • 18
  • 19
ÂSAFNÂME, SİYASETNAME GELENEĞİNİ BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIDI
ÂSAFNÂME, SİYASETNAME GELENEĞİNİ BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIDI

Osmanlı siyasî literatüründe siyasetname geleneğinin yöntemlerini kullanarak kendine özgü bir karakter kazanan türün öncüsü, Kanuni Sultan Süleyman döneminin devlet adamlarından Lutfi Paşa'nın Âsafnâme adlı eseridir.

Yazarın tamamen kendi tecrübelerine dayanan bu eser Osmanlı siyasetname anlayışının pratiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir. Âlî Mustafa Efendi'nin Nushatü's-selâtîn adlı eseri ise aynı çerçevede, fakat daha teorik bir alt yapıya sahiptir. Bu eserlerde doğrudan güncel gözlemlerle ve önerilerle Osmanlı kurumlarının düzenlenmesi konusu öne çıkarılmıştır.

  • 19
  • 19
SİYASETNAMELER OSMANLI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ
SİYASETNAMELER OSMANLI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİYDİ

Siyasetnameler ve bu türe giren eserler Osmanlı siyasal düşüncesi ve hayatı açısından olduğu kadar ekonomik ve sosyal yapı, hukuk, tarih araştırmaları açısından da birinci derecede kaynak özelliğine sahiptir.

Devletin içinde bulunduğu durumun eleştirilmesi, ilkelerden sapmalar, adaletin ihlâli, kurumların aksaklıkları, yöneticilerin sorumluluk ve yetkilerinde dengenin sağlanması, rüşvetin önlenmesi, liyakatin önemi, sosyal yapının sarsılması, ordunun bozulması, erdemli yönetim ilkeleri, yöneticilerin nitelikleri, uyulması gereken kurallar gibi meseleler bu eserlerde ele alınan ortak konuları oluşturur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN