Fatih Sultan Mehmet hangi tarihi şahsiyetlerden etkilendi?
Cihan sultanı, çağ açıp çağ kapatan bir komutan, Peygamber müjdesine nail olan bir muzaffer ve devleti imparatorluğa dönüştüren bir hükümdar… Fatih Sultan Mehmet, tüm bu tanımların sahibi; onu başta askeri dehası olmak üzere birçok alanda gerçekleştirdiği yenilikler ve medeniyet inşası ile tanıyoruz. Peki, tarihin akışını değiştiren Fatih, nasıl bir kişiliğe sahipti ve karakterinin oluşmasında neler etkili oldu? Hangi tarihi şahsiyetleri örnek aldı? Bu kişilerin askeri, siyasi ve idari açıdan öne çıkan özellikleri nelerdi?
Giriş Tarihi: 30.05.2021
09:20
Güncelleme Tarihi: 30.05.2021
11:06
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HİKMET VE İLİMLE DONATILAN HÜKÜMDARLIĞI
🔸 Allah, Hz. Davud gibi Süleyman'ı da peygamberlik, hükümdarlık, hikmet ve ilimle donatmış, saltanatı ve nübüvveti onların şahsında toplamıştır.
🔸 Ancak Hz. Süleyman'ın olayları değerlendirme ve problemleri çözme kabiliyeti babasından daha üstündür.
🔸 Hz. Süleyman'a kuş dilinin yanında başka hayvanların dili de öğretilmiştir.
🔸 Kur'an Hz. Süleyman'ın cinlerden, insanlardan ve kuşlardan oluşan ordulara sahip bulunduğunu , bu orduların hep birlikte sefere çıktığını aktarmıştır.
🔸 Emrinde çalışan cinlerin Hz. Süleyman'a yüksek ve görkemli binalardan, heykellerden , sabit kazanlardan ne dilerse yaptıklarını, yine şeytanlar arasında onun için bina kuran, dalgıçlık eden ve başka işler görenlerin olduğunu da bildirmektedir.
I. ALÂEDDİN KEYKUBAT KİMDİR?
🔸 Anadolu Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubat, 1190 yılında doğdu. Babası I. Gıyâseddin Keyhusrev, Selçuklu tahtına geçtiğinde Alaeddin Keykubat'ı 15 yaşındayken Tokat'a melik tayin etti.
🔸 Alaeddin Keykubat, babasının ölümünün ardından büyük oğul olduğu için sultan ilan edilen İzzeddin Keykavus'un hükümdarlığını kabul etmedi.
🔸 İttifakına aldığı Ermeni Kralı Leon ve Erzurum meliki amcası Mugisüddin Tuğrul Şah ile Kayseri'yi muhasara etti. Sonuç alamadığı için Ankara'ya çekildi ve erzakı tükenince teslim oldu, hapse atıldı.
🔸 Ağabeyi İzzeddin Keykavus, kardeşini öldürmek istediyse de hocası buna engel oldu.
🔸 Nitekim Alaeddin Keykubat, ağabeyi İzzeddin'in vefatı üzerine hapisten çıkarıldı ve 30 yaşındayken Sivas'ta hükümdar ilan edildi; törenlerle Konya'da tahta oturdu.
VIDEO
ANADOLU SELÇUKLU’NUN EN PARLAK DEVRİ
🔸 Nitekim Alaeddin Keykubat, ağabeyi İzzeddin'in vefatı üzerine hapisten çıkarıldı ve 30 yaşındayken Sivas'ta hükümdar ilan edildi; törenlerle Konya'da tahta oturdu.
🔸 Alaeddin Keykubat'ın ilk faaliyeti Eyyubilerle bozulan ilişkileri düzeltmek oldu; evlilik yoluyla bu dostluğu kuvvetlendirdi.
🔸 Dönemin en korkutucu istilalarını gerçekleştiren Moğollara karşı tedbir amacıyla Konya, Sivas ve Kayseri'yi sağlam surlarla çevirtti.
🔸 Alanya'yı fethin ardından burada Türk denizciliğinin önemli mihenk taşı olarak burada bir tersane inşa ettirdi.
🔸 Alaeddin Keykubat, tüccarların Franklar ve Ermenilerden şikâyetçi olması üzerine Haçlılara savaş açtı.
🔸 Ermenek, Mut, Silifke, Anamur yöreleri Selçuklu ülkesine katıldı ve Ermeni kralının Selçuklu sultanına vergi ödemesi kararlaştırıldı.
(x) 🔍 I. Alaeddin Keykubad kimdir?
SELÇUKLU TOPRAKLARINI GENİŞLETTİ
🔸 Mengücükoğlu Beyliğini Selçuklu topraklarına kattı; Trabzon'u kuşattı ancak şiddetli yağmur ve rüzgâr nedeniyle ordu dağıldı.
🔸 Moğol akınları yüzünden Eyyubiler Ahlat bölgesini terk edince harap ve metruk haldeki yapıları onarmaya koyuldu, şehre muhafızlar yerleştirdi.
🔸 Bu durum Eyyubileri rahatsız etti. Kalabalık bir asker grubu ile Anadolu'ya yürüdüyseler de yiyecek sıkıntısı nedeniyle geri döndüler.
🔸 Daha sonra Alaeddin Keykubat, Harput, Siverek, Urfa, Harran ve Rakka 'yı Selçuklu hâkimiyeti altına aldı.
🔸 Alaeddin Keykubat, Eyyubileri Güneydoğu'dan tamamen çıkarmak amacıyla tüm ordusunu Kayseri'de topladı.
🔸 Ramazan bayramında elçilere verdiği bir ziyafette yediği av etinden zehirlenerek ertesi gün öldü ve Konya'ya götürülerek kendi adını taşıyan Alaeddin tepesindeki aile mezarlığına defnedildi.
ALAEDDİN KEYKUBAT NASIL BİR HÜKÜMDARDI?
🔸 Alaeddin Keykubat, âdil, ciddi ve otoriter bir hükümdardı. Devlet işlerini bizzat yakından takip eder, görevini ihmal edenlere müsamaha göstermezdi.
🔸 Onun hükümdar olduğu dönem, Selçukluların en güçlü dönemiydi. Nitekim vefatı sırasında Selçuklu, Ortadoğu'nun en kuvvetli ve en büyük devletiydi.
🔸 Fırat'a kadar bile gitmeyen ülkesinin sınırlarını Aras boylarına ve Van gölüne kadar ulaştırmayı başarmıştı.
🔸 Akdeniz ve Karadeniz'de donanma oluşturulması yine onun döneminde gerçekleştirildi.
🔸 Külliye, saray, misafirhane, kışla, cami, kervansaray, şifahane gibi yapılar inşa ettirmişti.
🔸 İlme ve âlimlere çok değer veren , onları himaye eden Alaeddin Keykubat, İbnü'l Arabi, Abdüllatif el Bağdadi, Bahaeddin Veled, Ahi Evran gibi isimlerin Selçuklu topraklarına gelmesini ve itibar görmesini sağlamıştı.