Arama

Kazım Karabekir’in tarihe şerh düşen 14 hatıratı

Kumandanlığı ve devlet adamlığının yanında, çok sayıda eser kaleme almış bir isim, Kazım Karabekir. Edirne'de vatan savunmasında esir, Doğu Cephesi'nde muzaffer bir kumandan, Gümrü'de ve Kars'ta diplomat, Gürbüz Çocuklar Ordusu'nun "yetimler babası", Milli Mücadele Meclisi'nde milletvekili, Cumhuriyet'in ilk yıllarında muhalif siyasetçi, İstiklal Mahkemesi'nde ise idamla yargılanan bir sanık… Tüm bu sıfatların sahibi olan Kazım Karabekir, 65 yıllık ömrüne 68 eser sığdırarak Türk tarihinin en çok eser veren generali oldu. Onun tarihi hatırat olarak kaleme aldığı bir dönemin en yakın tanığı olan eserlerini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 14
  • 15
KÜÇÜKLÜĞÜNDEN İTİBAREN GÜNLÜK TUTARDI
KÜÇÜKLÜĞÜNDEN İTİBAREN GÜNLÜK TUTARDI

2009 yılında Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Günlükler (1906-1908) adlı eser, küçüklüğünden itibaren günlük tutan Kazım Karabekir'in 1906-1948 yıllarına ait notlarını içerir. 1536 sayfalık eserde 1932-38, 1946) eksiktir.

  • 15
  • 15
KARABEKİR'İN BAKIMINI ÜSTLENDİĞİ 'GÜRBÜZ ÇOCUKLAR ORDUSU'
KARABEKİR’İN BAKIMINI ÜSTLENDİĞİ ’GÜRBÜZ ÇOCUKLAR ORDUSU’

Doğu Cephesi'nde küçücük yaşlarda öksüz ve yetim kalan binlerce çocuk ve onlara sahip çıkan bir komutan…

Kâzım Karabekir, doğuda Ermeni Mezalimi sonucu mağdur olan binlerce yetimin bakımını ve eğitimini üstlenmiş; kolordudaki ustalar onlara sanat, subaylar ise okuma yazma öğretmişlerdi.

Daha o yaşlarda askeri üniformayı giyip bir ömür boyu çıkarmayan Gürbüz Çocuklar Ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin belkemiği olmuş; Kazım Karabekir, o tarihten sonra "yetim babası" olarak anılmaya başlamıştı.

"Kazım Karabekir'in bakımını üstlendiği Gürbüz Çocuklar Ordusu" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN