Mim Kemal Öke’nin ‘Siyonizmden Uygarlıklar Çatışmasına Filistin Sorunu’ eserinden alıntılar
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Filistin Sorunu'nun, Ortadoğu'daki tüm sıkıntı ve çatışmaların merkezini oluşturduğu düşünülüyordu. Batı'nın dünyaya bu şekilde lanse ettiği işgal hakkında, İslam dünyasında akademik temelli, sistematik bir inceleme ise maalesef yoktu. Mim Kemal Öke, bu önemli mesele üzerine eğilerek Filistin'in güncel portresini Cambridge sıralarından literatüre kazandırdı.
Giriş Tarihi: 21.06.2022
17:01
Güncelleme Tarihi: 23.06.2022
09:26
"Ayrıca, Rothschild Osmanlıların kuşkusunu da uyandırmak istemiyordu. "Bu gibi işlerde genellikle reklamdan kaçınmak lazımdır. Biz sessiz ve dikkatli bir şekilde bu işin üzerinde yürürsek çabalarımız başarıya ulaşabilir" demişti. Filistin'le olan ilişkisini de Edmond de Rothschild, "Ben bir hayırsever değilim. Eğer bu işe atıldıysam bunun nedeni, Yahudilerin Filistin toprağında yeniden iskân edilmeleri mümkün müdür diye görmek istememdir" diye açıklamıştı."
Mim Kemal Öke
Ahmet Kabaklı'nın Kültür Emperyalizmi eserinden dikkat çeken cümleler
"Filistin'de bir Yahudi devleti tesis edebilmek için Ortadoğu ve dünya politikasında yeni düzenlemeler gerekeceğine inanan Herzl, uluslararası ilişkilerde en önemli öğenin güç ve güç birikimi olduğunu düşünüyordu. Anılarında, "Uluslar arasındaki ilişkiler bir kuvvet sorunudur" diye not düşen Herzl, "Bugün ve gelecekte, belki de kıyamete kadar güçlü, daima haklı karşısında galebe çalacaktır" diyordu. Böylece Herzl, Avrupa devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu ile olan diplomatik pazarlıklarına başlamadan önce Siyonizm siyasetini yürütebilmek için sağlam temellere, başka bir deyişle, kendisine maddî ve manevî desteği sağlayacak bir alt yapıya ihtiyacı olduğunu biliyordu. Herhangi bir hükümeti temsil etmiyordu; Neue Freie Presse'in bir muhabiri olarak büyük devletlerin ilgili bakanlıklarının kapısını çalamaz, onlardan Filistin'i Yahudilere yurt olmak üzere vermelerini isteyemezdi."
Mim Kemal Öke
Necmettin Erbakan'ın "Davam" kitabından alıntılar
"1898 Ağustosu'nda yine İsviçre'nin Basel kentinde yapılan İkinci Kongrede Siyonistler, örgütün maddî sorunlarını tartıştılar. Bu kongrede, örgütün iktisadî politikasını yürütecek bir bankanın kurulmasına karar verildi. Londra'da sınırlı sorumlu bir anonim şirket olarak kurulan bu banka daha ilk kalemde 2 milyon sterlin sermaye ve "Yahudi Müstemleke Vakfı" adıyla faaliyete başladı. Adı geçen banka 1903'de sermayesi 100.000 sterlin olan "İngiliz - Filistin Şirketi"ni kurdu."
Mim Kemal Öke
İbrahim Gülşeni Divanı
"Osmanlı Devleti'nin mali zorluklar ve iktisadi darboğazlar içinde olduğunu gören Dr. Herzl, II. Abdûlhamid'i Filistin konusunda ikna edebilmek için ikinci bir yol olarak Türkiye'ye birtakım maddi hizmetlerde bulunmayı önerdi. Avrupa para piyasasını elinde tutan Musevi bankerlerin desteğinden emin görünen Herzl'in aklında Osmanlılara sunmak amacıyla kesin çizgilerle belirlenmiş bir "yardım paketi" yoktu. Siyonist lider, bu konunun Osmanlılarla müzakereye giriştikten sonra imparatorluğun ihtiyaç ve çıkarları açısından değerlendirilip berraklaştırılacağına inanıyordu."
Mim Kemal Öke
Bir Osmanlı destanı: Osmancık'tan alıntılar
"Osmanlı Devleti'nin dış borçlarını ödeyemediği için 15 Eylül 1882'de ingiltere tarafından işgal edilen Mısır'ın kaderini paylaşmasıydı. Bunun için, Padişah, Herzl'in planıyla ilgilenmişti. II. Abdülhamid, Siyonistler için, "Teklifleri devletin Düyûn-u Umumiye'sini kamilen deruhte etmek idi. Güzel bir şey, zira Düyûn-u Umumiye, bir gün gelip de borçlarımızı ödeyemez isek, devletin maliyesini murakabeye almak gibi bir tehlike mevcuttur" demişti."
Mim Kemal Öke
Nurettin Topçu'nun hayata bakışı: İslam ve İnsan