Arama

Mimar Sinan'ın İstanbul'da armağan ettiği külliyeler

Mimar Sinan, dünyanın en büyük mimarı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Osmanlıya özgü bir mimari kimlik oluşturan Mimar Sinan, geleneği yenilikçi ve yapıya uygun çözümler üreterek yaşattı. İstanbul'a çok sayıda eser bırakan Mimar Sinan, inşa ettiği külliyelerle de şehrin yapısını şekillendirmiş, sosyal yaşamın bu külliyeler etrafında gelişmesini sağlamıştı. Çağının çok ötesinde eserlere imza atan Mimar Sinan'ın İstanbul'a armağan ettiği külliyeleri derledik.

  • 22
  • 24

Külliye'nin deniz kenarındaki son derece sade camisinin kubbesi, dört köşesi tromplu kare mekâna oturur.

🔸 Evliya Çelebi'ye göre bu cami öyle şirin bir anıttır ki görenler onu Kasr-ı Şirin sanar.

🔸 Cami ve bedenine eklenmiş alışılmadık türbe, tek bir yapı olarak tasarlanmış, kesme küfeki taşından örülmüş, üstleri kurşun kaplanmıştır.

🔍 Mimar Sinan'ın inşa ettiği su tesisleri

  • 23
  • 24
ZAL MAHMUD PAŞA KÜLLİYESİ
ZAL MAHMUD PAŞA KÜLLİYESİ

Eyüp Defterdar'da yer alan külliyenin banisi Zal Mahmud Paşa ve karısı Şah Sultan'dır. Haliç kıyı şeridindeki bir yamaçta yer alan külliye, cami, iki medrese, türbeler ve çeşmeden oluşur.

🔸 Sultan ile paşanın ortak olarak vakfettikleri külliye vasiyetleri uyarınca 1577'deki arka arkaya ölümlerinin ardından inşa edilmiştir. Pek çok kaynakta paşa ve sultanın aynı gün öldüğü yer alır.

  • 24
  • 24

Külliyenin sıra sıra taş ve tuğladan inşa edilmiş büyük ve yüksek camisi 16'ncı yüzyıl yapılarından çok farklı bir görünüm sergiler. Cami, Sinan'ın tasarımlarının geneline bakıldığında anlaşılması zor pek çok özelliğe sahiptir.

🔸 Caminin kubbesi, yükselen yan duvarları arasında adeta kaybolur.

🔸 Yan cephelerdeki çok sayıda pencere, ölçü ve sıklık açısından Sinan'ın başka hiçbir yapısında görülmez.

🔸 Caminin yalın, aydınlık, sade ama görkemli bir iç mekânı vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN