Arama

Osmanlı’da saltanat alâmetleri

Türk Devletlerinde, devlet liderlerinin, sultanların, padişahların, kağanların ve hanların tarihte birtakım hükümdarlık alâmetleri vardı. Bu alâmetler sembolik olsalar da, hükümdarlığa işaret eder ve bu alâmetlerden birinin bile eksik olması durumunda hükümdarın meşruluğu sorgulanır hale gelirdi. Sizler için bu alâmetleri listeledik…

  • 17
  • 18
NEVBET
NEVBET

Nevbet, hükümdarlık sarayının kapısında veya saltanat çadırının önünde o zamanın devlet bandosunun konser vermesi demektir.

Nevbet, Sultan için, namaz vakitlerinde olmak üzere günde beş defa çalındığı halde; hükümdarlar, üç defadan fazla çaldıramazlardı. Hükümdar seferde iken de devlet orkestrası yanında olurdu.

Devlet mehteri geleneği eski Türk devletlerinden itibaren süregelmiştir. Bu bir nevi mızıka takımına "tuğ" da denilmiştir. Yine hâkimiyet sembolü olarak davula "kövrüg", "köbrüge", "kös" isimleri verilmiştir.

  • 18
  • 18
FERMÂN-I HÜMÂYUN VE HATT-I HÜMÂYUN
FERMÂN-I HÜMÂYUN VE HATT-I HÜMÂYUN

Padişah adına, onun tuğrası ile muvaşşah hükümetin çıkardığı her türlü devlet işine ait yazılı emre, ferman denirdi.

Kanun kuvvetindeydi, itaat etmeyenin katli vacipti. Padişahın el yazısı ise hatt-ı hümâyun idi. Mühim meseleler üzerinde ve ekseriya sadrazama hitaben olurdu. Ferman, bir yüksek göreve tayin; bir türbe tevcihine ise, menşur denirdi.

Osmanlı Devleti Tarihi - Yılmaz Öztuna

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN