Arama

Osmanlı'nın ilk baskı eserleri

Müteferrika matbaası bastığı eserler ile matbuat dünyamıza yeni bir soluk getirdi. Evvelden katipler tarafından kopyalanan eserler, matbaa yoluyla hızlı bir şekilde okurların istifadesine sunuldu. Bu matbaada basılan on yedi eser Osmanlıların ilk baskı eserleri olarak kabul edilir. Müteferrika'nın çabaları ile başlayan matbaa maceramız, ilmi serüvenimizi destekleyerek yazmalardaki hataların önüne geçti.

  • 23
  • 30
"Takvimü't Tevârih"
Takvimü’t Tevârih

Takvimü't Tevârih'ten çizimler

◼ Eserin basımı sırasında sayfaların yan tarafına şerhleri de ilave eden Müteferrika bu şekilde ortaya hacimli bir eser çıkmasını sağlar.

Osmanlı'da denizcilere verilen unvanlar

  • 24
  • 30
"Tarih-i Nâimâ"
Tarih-i Nâimâ

📌 Naîmâ Mustafa Efendi tarafından yazılan eser, Osmanlı tarihini müstakil olarak ele alan ilk kitaptır. Zamanının ötesinde bir dil ve anlatım biçimi ile Osmanlı tarihini ele alan Naîmâ Mustafa'nın biricik eseri "Naîmâ Tarihi" bu yönleri hasebiyle yüzyıllar boyunca en çok rağbet edilen tarih kitabı olur. Ayrıca Naîmâ eserde siyaset, fikir ve millet kavramlarını yorumlayarak meseleleri toplumsal olarak da ele alır.

Nâimâ kimdir?

1655 - 1716 yılları arasında yaşayan Naîmâ'nın asıl adı Mustafa'dır. Divan katipliği esnasında aldığı mahlas olan Naîmâ adı ile şöhret bulan yazar, aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin ilk resmi vakanüvisidir.

Osmanlı'nın ilk vakanüvisi Naima Efendi kimdir?

  • 25
  • 30
"Tarih-i Râşid"
Tarih-i Râşid

📌 "Tarih-i Râşid" Râşid Mehmed Efendi'nin vakanüvis olarak 1715 - 1722 tarihleri arasındaki vakaları kaydettiği eseridir. Naîmâ'ya nazaran daha ağır bir dil kullanan Râşid Mehmed Efendi kitapta meseleleri tarafsız bir şekilde ele alır. Râşid Efendi, tarihine kendi tuttuğu kıymetli notları ve resmi evrakı da ekleyerek hacimli bir eserin ortaya çıkmasına vesile olur.

Râşid Mehmed Efendi kimdir?

1670 - 1735 yılları arasında yaşayan şair ve vakanüvis. Lale Devri'ni en iyi bilen isimlerden olan Râşid Efendi, tarih kitabı ile bir dönemin kaydını tutar.

Osmanlı tarihçiliği hakkında bilinmesi gereken 22 detay

  • 26
  • 30
"Tarih-i Çelebizâde Âsım"
Tarih-i Çelebizâde Âsım

📌 Çelebizâde Âsım Efendi tarafından kaleme alınan "Tarih-i Çelebizâde Âsım", 1722 - 1729 yılları arasındaki tarihi olayları kronolojik olarak ele alır. Eser meşhur "Lale Devri" hakkındaki en önemli kaynaklardandır. Kitapta meclisler, eğlenceler başta olmak üzere sosyal bir tarih şöleni sunulur.

Çelebizâde Âsım Efendi kimdir?

1760 yılında vefat eden Çelebizâde Âsım Efendi, Lale Devri'nin önemli şahitlerinden olmasının yanında bir şeyhülislam, şair ve vakanüvistir.

Lale Devri'nin Avrupalı Ressamı: Jean Baptiste Van Mour

  • 27
  • 30
"Tarih-i Çelebizâde Âsım"
Tarih-i Çelebizâde Âsım

Tarih-i Çelebizâde Âsım'ın cildi

◼ Hem siyasi hem sosyal tarihi zikretmesi ile çağdaşlarından ayrılan eser, Lale Devri hakkında yapılan araştırmalar hakkında ilmi bir kaynaktır.

Damat İbrahim Paşa neden öldürüldü?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN