Arama

Süleymaniye’nin sırları

Kanuni Sultan Süleyman'ın hükümdarlığında "Muhteşem Yüzyıl" olarak bilinen bir devre haşmetli eserlerle mührünü bastı Mimar Sinan. "Kalfalık eserim" dediği Süleymaniye Camii'nde öyle mimari incelikler kullandı ki, bugünün teknolojisi bile onun tekniğine erişemedi. Bundan tam 463 yıl önce ibadete açılması vesilesiyle, Süleymaniye Camii'nin bilmediğiniz sırlarını sizlerle buluşturuyoruz.

  • 18
  • 21
HANEDANIN EBEDÎ İSTİRAHATGÂHI SÜLEYMANİYE
HANEDANIN EBEDÎ İSTİRAHATGÂHI SÜLEYMANİYE

Osmanlı Devletinin "Muhteşem Yüzyıl"ını yansıtan, İstanbul'a silüetini kazandıran, o günlerin tarihine ve kültürüne ışık tutan, Mimar Sinan'ın "kalfalık eserim" diye adlandırdığı eşsiz güzellikteki Süleymaniye Külliyesi, bundan 5 asır önce inşa edildi.

Süleymaniye Camii'nin haziresi, daha sonra birçok önemli ismin ebedî istirahatgâhı oldu. Önemli kişilerin medfun olduğu Süleymaniye haziresi, Osmanlı sanatının inceliğine ışık tutacak en nadide süslemelerin örnekleriyle doldu.

Süleymaniye haziresi içinde medfun olan hanedan üyelerine dair haberimizi okumak için tıklayın.

  • 19
  • 21
MİMAR SİNAN VE DEVEKUŞU YUMURTASI SIRRI
MİMAR SİNAN VE DEVEKUŞU YUMURTASI SIRRI

"Ser mimârân-ı cihan ve mühendisân-ı devran" olarak anılan Mimar Sinan'ın, ustalığına şapka çıkarılacak 5 asırlık bir sır, devekuşu yumurtası.

İstanbul'un en nadide eserlerinden Süleymaniye Camii'nde, üzerlerinde renkli çizimler ve ince işçiliklerin yer aldığı birçok deve kuşu yumurtası bulunuyor.

İlk kez Süleymaniye Camii'nde kullanılan ve Sinan'ın kendi keşfi olan "devekuşu yumurtası" ile ilgili haberimizi okumak için tıklayın.

  • 20
  • 21
ÇAĞINI AŞAN DEHA: MİMAR SİNAN
ÇAĞINI AŞAN DEHA: MİMAR SİNAN

Dünya tarihinin en büyük mimarı olan Mimar Sinan, Yavuz Selim'in tahta çıkması sonrası, küçük yaşlarda devşirme olarak Kayseri'den alınıp İstanbul'a getirildi.

İstanbul'da iyi bir eğitim alan ve mimari yapılara oldukça ilgi duyan Sinan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Boğdan Seferi sırasında sadece 13 günde bir köprü kurdu.

Prut nehri üzerinde kurduğu bu köprüyle ordunun karşı yakaya geçirilmesini sağlayan Sinan, bu köprü ile dehasını kanıtladı. Daha sonra ortaya koyduğu eserler ve devrini aşan tekniklerle mimarlık tarihinin mihenk taşı oldu.

"Çağını aşan deha: Mimar Sinan" başlıklı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 21
  • 21
15 maddede Mimar Sinan
15 maddede Mimar Sinan

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan, Hristiyan bir ailenin çocuğu olarak Kayseri'nin Ağırnas Köyü'nde doğdu. Doğum tarihi kesin olarak bilinmiyor.

Kaynaklara göre Sinan, Yavuz Selim padişah olduktan sonra 1512 yılında devşirme olarak Kayseri'den alınıp İstanbul'a getirilerek Acemi Oğlanlar Ocağı'na teslim edildi. Bu Ocakta, bir zanaat öğrenme kuralına uyarak mimarlık üzerine çalıştı.

1514 yılında Çaldıran Savaşı'nda, 1516-1520 yılları arasında ise Mısır seferlerinde bulundu. Kanuni döneminde Belgrad, Rodos seferlerine katıldı. Mohaç seferinde Zemberekçibaşılığı'na terfi edildi.

"15 maddede Mimar Sinan" başlıklı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN