Çağımızın en tehlikeli hastalıkları
Sağlık bazen bireysel öneminden sıyrılarak toplumsal bir konum kazanır. Hatta gözle göremediğimiz canlıların insan vücudunda bulaşıcı etkisiyle geçmiş zamanlarda milyonlarca can aldığı bilinir. Veba, İspanyol gribi gibi... Bu tür hastalıklar günümüzde de kendini gösteriyor. Ancak birçok bulaşıcı veya kronik hastalıkta tıp henüz bir çare üretebilmiş değil. Sadece bazı önlemlerle ölüm sayısı azaltılabiliniyor. İşte, çağımızın en tehlikeli hastalıkları...
Giriş Tarihi: 24.04.2019
09:37
Güncelleme Tarihi: 24.04.2019
11:08
Tarih boyunca, grip bir şekilde var olmuştur. Birçok salgın dünyada panik yaratmasına rağmen, İspanyol gribi (1918-1919'da 50-100 milyon ölümden sorumlu) en kötüsüydü. Sağlık memurları, gribin son derece bulaşıcı olmasından dolayı; her yıl yeni bir grip salgını yaşanabileceğini düşünüyorlar. Dolayısıyla, sağlık görevlileri tarafından yıllık aşıların teşviki yapılmaktadır.
SOLUNUM YOLLAR HASTALIKLARI
En sık rastlanılan ölümcül bir hastalık olan solunum yolları hastalığı, akciğer iltihaplanması olarak bilinir. Yılda çocuk ve yaşlılar olmak üzere 4 milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmektedir.
1 milyon 600 bin kişi veremden hayatını kaybetmektedir. Özellikle sigara içenler en çok risk altındadır.
Afrika' da görülen çeçe sineğinin sokmasıyla bulaşan uyku hastalığı yüzünden 500 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Genel olarak Afrika'da bulunan bir hastalıktır. Ölümcül hastalıklar arasında yer almaktadır. Uyku hastalığı, Çeçe Sineği adlı bir sinek türünün ısırmasıyla bulaşmaktadır. Uyku hastalığının belirtileri, mide bulantısı, baş dönemsi, kusma, halsizlik, aşırı stres olarak belirlenmiştir.
Genelde bebeklerin ölümüyle sonuçlanan bu hastalığında aşısı olmasına rağmen yılda 300 bin kişi yaşamını yitirmektedir.
Genel olarak açık yaraların içlerine 'Clostridium tetani' adlı virüsün girmesiyle birlikte meydana gelen bir hastalıktır. Günümüzde tetanos aşısı uygulanmaktadır. Fakat bu hastalığa kapılıp ölen insan sayısı da oldukça fazladır. Tetanos hastalığı paslı demirlerden bulaşmaktadır. Paslı demirler vücudunuzun herhangi bir yerinde kesik meydana getirdiğinde en yakın hastaneye gidip kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.