Sık tüketilen besinlerin bilinmeyen faydaları!
Günlük hayatta sıkça tükettiğimiz besinlerin vücudumuza ne gibi etkileri olduğunu hiç merak ettiniz mi? Tükettiğimiz her besin bize doğrudan veya dolaylı olarak enerji verir, kimi besin oldukça yararlı etki bırakırken kimi besinin de zararı fazlasıyla büyüktür. Sizler için günlük hayatta sık tükettiğimiz besinlerin faydaları hakkında bilgiler derledik. Hangi besin neye iyi geliyor? Besinlerin faydalarına dair bilinmeyenler...
Giriş Tarihi: 12.08.2020
06:37
Güncelleme Tarihi: 11.04.2023
11:11
◾ Patlıcan kolesterolü düşürür, damar tıkanıklığına iyi gelir. Kan basıncı seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaya yardımcı olur. Ayrıca kansızlığa karşı da faydalıdır.
✅Bol miktarda lif içermesiyle birlikte hazımsızlık gibi sorunları giderir. ✅Kalp çarpıntısı gibi stres oluşturan hastalıklarda insanı sakinleştirir. ✅Vücutta doku sıvılarında biriken ödemi atmada ve aynı zamanda idrarı söktürme de önemli bir besin kaynağıdır. ✅Bol miktarda demir içerdiği için kansızlık çekenler için kan üretimini arttırmaya yardım eder. ✅Patlıcanın gövdesinin olduğu kadar sapı da yararlıdır. Şöyle ki patlıcan tutunduğu topraktan mineral ve bazı yararlı maddeleri sapında birikmektedir. ✅Çiğ patlıcanın faydaları genel olarak sindirim sistemine etki etmektedir. Bağırsakları yumuşatma özelliğine sahiptir ve taş oluşumunu engeller.
◾ Kabak ile ilgili en iyi şeylerden biri, su oranının çok yüksek olmasıdır. Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve sizi doldurmaya ve doygun hissetmenize yardım eder. Kabak ayrıca en az karbonhidrat içeren sebzelerden biridir.
✅Kabak kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. ✅Vücudunuzdaki kötü kolesterolü düşürücü bir etkisi vardır. ✅Kemik yapısını güçlendiren kabak, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde omurga yapısını güçlendirir. ✅Besin değeri yüksek bir gıda olduğu için immün sistem üzerinde olumlu etkileri vardır. ✅Bağışıklığınızı güçlendirerek enfeksiyon kapmanızı önler. ✅Üst solunum yolları ile ilgili oluşabilecek hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar ve alerjik reaksiyonların belirtilerini azaltır. ✅İçerisindeki lutien ile göz sağlığınızı korur. ✅Hayvansal gıdalar ile protein almayı tercih etmeyenlerin de sıklıkla tercih ettiği kabak vücudunuzun protein ihtiyacını karşılar. ✅Kabak, beyin sağlığınızı korur ve hafızanızın daha güçlü olmasını sağlar.
◾ Özellikle kahvaltılarımızda önemli bir yer tutan yumurta aynı zamanda insan sağlığı için de önem arz eder.
✅Protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır. ✅Diyette önemli bir protein kaynağıdır. ✅Yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için özellikle akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir. ✅Pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir. ✅Kalp-damar hastaları haftada 1-2 kez yumurta yiyebilirler. ✅Bir adet yumurta, besin değeri açısından yumurta büyüklüğündeki ete eşittir. ✅Yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz. ✅Yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasında yardımcı olur. ✅Satın alırken üzeri temiz, çatlağı ve kırığı olmayan yumurtalar seçilmeli, buzdolabında yıkanmadan saklanmalıdır. ✅Yumurta bayatsa ve uzun süre pişirilirse sarısının etrafında yeşil renkte demirsülfür halkası oluşur. Bu nedenle taze yumurta tüketilmeli ve haşlama süresi katı yumurta için su kaynamaya başladıktan sonra 8 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
◾ Etler iyi kalite protein kaynağıdır. Özellikle protein gereksiniminin arttığı, hızlı büyümenin olduğu bebeklik, çocukluk dönemlerinde diyette mutlaka yer alması gerekir.Günlük 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi tüketilmelidir.
✅Etin kendisi protein içerdiği için suyundan ziyade kendisi yenilmelidir. ✅Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar diyetisyen kontrolünde yağsız kırmızı et ve derisiz beyaz eti (tavuk, hindi) ve balık etini tercih etmelidirler. ✅Omega–3 (n-3) içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez balık yenilmelidir. ✅Salam, sosis gibi et ürünlerini tüketirken yanında mutlaka C, E vitamininden zengin bir besine yer verilmelidir. Bu besinlerin yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir. ✅Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabilir, iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. ✅Pişirmede haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan kaçınılmalıdır. Et konan yemeğe yağ eklememelidir.
◾ Yoğurdun yeni keşfedilen bir faydası da diyabete yakalanma riskini düşürmesi. Yoğurdun içindeki bakteriler, metabolizmanın çalışma hızını dengeleyerek diyabeti önlüyor.
✅Yoğurt protein açısından oldukça zengin bir besindir. ✅Yoğurt protein yüksek bir besin olduğu için kasların gelişimini destekler. ✅Düşük proteinli gıdalara göre daha doyurucu bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda yoğurdun içinde bulunan kalsiyum kemiklerin ve dişlerin güçlü olmasını sağlayan bir mineraldir. ✅Aynı zamanda çocukların gelişimi için ve yaşlıların kemik erimesi kemik kırılması gibi durumlarının önlenebilmesi için yoğurt tüketimi tavsiye edilmektedir. ✅Bir kişi 100 gram yoğurt tükettiğinde kalsiyum ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayabilmektedir. Kalsiyum sayesinde vücut yağ yakımı daha da hızlandırmaktadır. Yine 100 gram yoğurt da 4 buçuk gram protein bulunmaktadır. Bu da hem doyuruculuğu artıran hem de kasların gelişmesini sağlayan bir ürün olduğunu göstermektedir. ✅Yoğurdun içinde bulunan potasyum fosfor, iyot, çinko, A ve B vitaminleri yoğurdun birçok hastalığa karşı da koruyucu özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. ✅ Hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir.